Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

“Üniversite ve Sanayi İmkanı Bizi OSTİM’e Getirdi”

Alkan Teknoloji, savunma sanayiindeki 5 Ar-Ge projesiyle Ostim Teknopark’ta yerini aldı. Alkan Teknoloji Genel Müdürü Beste Alkan, “Hem üniversitelerden destek almak, hem de şirketlerle daha yakın iş birliği yapabilmek için OSTİM’de olmak zorunda hissettik kendimizi. OSTİM’deysek Ostim Teknopark’la yürümeliyiz diye düşündük.” görüşünü paylaştı.
Ostim Editör
19 Eylül 2019 16:24

Ankara’nın üretim merkezi OSTİM’de, 7 üniversitenin akademik bilgi birikimi ve desteğiyle Ar-Ge firmaları arasındaki sinerjiyi desteklemeyi, geliştirmeyi ve doğru kanallara yönlendirmeyi hedefleyen Ostim Teknopark’a ilgi her geçen gün artıyor.

OSTİM Teknik Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinin ortakları arasında yer aldığı Teknopark, OSTİM OSB’deki kampüsleriyle bünyesindeki firmalara çok geniş kapsamda üniversite-sanayi iş birliği imkanı sunuyor.

40’a yakın yerlileştirme

Askeri fabrikalara ve ana savunma sanayii şirketlerine tedarik ve üretim konusunda hizmet veren Alkan Teknoloji de Ostim Teknopark’ın üniversite ve sanayi ekosisteminde yer alan firmalardan.

Savunma sanayiinde elektromekanik, elektronik ve elektro optik ürünlerin tedariğinin yanı sıra üretim faaliyetlerinin gerekliliğinden doğan Alkan Teknoloji, 2015 yılında Beste Alkan tarafından kurulan bir şirket. 5’i mühendis olmak üzere 12 kişinin çalıştığı firma, askeri fabrikaların talepleri doğrultusunda 40’a yakın ithal ürünü yerli ve milli imkanlarla üreterek Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hizmetine sundu.

Tedarik edilemeyeni üretiyor

Savunma sanayiinde ihtiyaçların tedariğinin önemine dikkat çeken Beste Alkan, “Tedarik kısmında, piyasa malzemelerini tedarik etmek çok kolay. Ama bizim ayrı bir özelliğimiz var. TSK’nın çok uzun yıllar öncesinden kalma tankları ya da başka silah sistemleri var. Silah sistemleri kolay kolay envanterden çıkmıyor. Ancak zaman içinde bazı alt bileşenleri üretimden kalkıyor, tedariği çok zor oluyor. Üreticisine gidiyorsunuz, 20 yıl önce bitirmiş oluyor üretimini ve kimse gerekli parçayı bulamıyor. Biz burada iddialıyız. ABD’deki, İsrail’deki ve Uzak Doğu’daki iş ortaklarımızla dünyanın herhangi bir yerinde o malzeme varsa biz onu bulup getireceğimizi iddia ediyoruz. Sloganımız ‘İhtiyacınız her neyse biz onu buluruz’ buradan çıktı.” dedi.

Tedarik edilemeyen ürünlerin üretimini de yaptıklarını anlatan Alkan, sahada kullanılan malzemenin muadilini yapmakta da çok iddialı olduklarını vurguluyor.

Ürettikleri ürünlerin sahada başarılı bir şekilde çalıştığını belirten Genç yönetici, şu bilgileri verdi: “Roketsan’ın ürettiği Çok Namlulu Roket Atar’ın (ÇNRA) uzaktan ateşleme ünitesi tamamen bizim tarafımızdan üretilerek askeri fabrikalara teslim edildi. Şu anda sahada kullanılıyor. Böyle talep üzerine yerlileştirdiğimiz 40’a yakın ürün var. Bunların önemlilerinden birkaçı; M60 tanklarının tutamaklarında kullanılan potansiyometre, bu normalde dış piyasadan alındığında 5 bin dolar civarında. Bunları yerlileştirdik 5 bin TL’ye ürettik. Böyle ürettiğimiz çok ürün var.”

Yerlileştirip ihraç etti

Yerlileştirdikleri ürünleri ihraç etmeye de başladıklarını anlatan Beste Alkan, ASELSAN tarafından üretilen Asır Termal Kameralarının monitörlerinde kullanılan yabancı menşeili yüksek voltaj trafosunu askeri fabrikaların talebi üzerine yerlileştirdiklerini belirtti Alkan, “Şu ana kadar 200’e yakın ürün teslim ettik hepsi sorunsuz çalışıyor. Aynı zamanda ürünü Tayvan’a ve İsrail’e de ihraç ettik.” dedi.

TSK’da kullanılan sistemlere ve araçlara bakım onarım hizmeti de verdiklerini dile getiren Genel Müdür Alkan, “Gece görüş sistemlerinin yoğunlaştırıcı tüplerinin, termal kameraların monitörlerinin bakım onarımını yapıyoruz. Bu üretim faaliyetleri devam ederken biz OSTİM’de yer almamız gerektiğini bilerek 2018’de OSTİM’e taşındık.” bilgisini verdi.

“OSTİM’e taşındık, Ar-Ge projelerimiz hız kazandı”

Savunma sanayiine yönelik üretim faaliyetlerinde OSTİM’deki ekosisteme vurgu yapan Beste Alkan, “OSTİM’e niye taşındık? Çünkü bu üretimleri yaparken, tüm destek unsurlarını OSTİM’de bulacağımızı biliyorduk. Bir sistem üretilirken her parçasını sizin üretmeniz mantıklı ve etkin değil. O yüzden OSTİM’de biz kendimize destek olacak birçok firma bulacağımızı bildiğimiz için geldik. OSTİM’e taşındıktan sonra da Ar-Ge projelerimiz hız kazandı. Bu kapsam da çok ciddi anlaşmalar ve sözleşmeler yapıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Askeri fabrikalar için 3, ASELSAN için de 2 adet Ar-Ge projesine devam ettiklerini belirten Alkan, “Ar-Ge projelerine girdiğimiz anda zaten teknoparkta yer almamız kaçınılmaz oldu. Ostim Teknopark 7 üniversitenin ortak olduğu bir yapı, hem üniversitelerden destek almak, hem de şirketlerle daha yakın iş birliği yapabilmek için buradayız.

Biz OSTİM’de olmak zorunda hissettik kendimizi. OSTİM’deysek de Ostim Teknopark’la yürümeliyiz diye düşündük. Hem sanayi, hem üniversite bu kadar iç içe başka bir yerde bulamazdık. Bu yönüyle de ayrıca OSTİM Teknik Üniversitesini de destekliyoruz. Sahadan teknik personeli yetiştirecek.” görüşünü aktardı.

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.