Üretim İçin Ostim Teknopark’ı Seçti
Genç bir girişimci ve makine yüksek mühendisi Melih Özkan tarafından 2014 yılında kurulan İNDES Mühendislik, Ostim Teknopark Turkuaz Bina’da çalışmalarını sürdürüyor. Firma, savunma ve enerji sektörlerinde yer alan ana yüklenicilere Ar-Ge, tasarım ve mühendislik hizmetleri sunuyor. Firma ayrıca savunma sanayii alanındaki ihtiyaçları dikkate alarak kendi ürünlerini geliştirip üretiyor.
Özkan, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlamasının ardından iş hayatına ASELSAN’da mekanik tasarım mühendisi olarak başlayan bir isim.
Girişimciliğin, herhangi bir sektörde ihtiyaç duyulan ve söz konusu ihtiyacın tam olarak karşılanamadığı durumlarda, boşlukları doldurmak üzere yapıldığını ifade eden Özkan, kendi hikâyelerinin başlangıcını, “Savunma sanayiinde ana yüklenici olarak nitelendirdiğimiz ASELSAN, ROKETSAN ve TUSAŞ gibi şirketlerin mekanik ve elektromekanik disiplinler içeren bazı sistem ve alt sistemlere, test ekipmanlarına, özel amaçlı makinelere ve yazılımlara ihtiyaçları oluyor. Bu konularda talep edilen ürünlerin, ilgili şirketlerin faaliyet alanları arasında doğrudan yer almadığı durumlarda söz konusu ihtiyaçlar nitelikli tasarım ve üretim kabiliyetine sahip mühendislik firmaları ile karşılanıyor. Biz de bu ihtiyaçtan yola çıkarak bilgisayar, makine, elektrik-elektronik mühendisliği disiplinlerini kendi içerisinde barındıran ve ana yüklenici şirketlerin taleplerine zamanında ve istenilen kalitede cevap verebilen bir firma olmak hedefiyle girişimimizi gerçekleştirdik. Hedefimiz doğrultusunda tüm süreçlerimizde müşterilerimizle iç içe çalışıyor ve onların gereksinimlerini baz alarak mühendislik tasarım ve analiz faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. İnsanlarımızı ve özellikle yüksek öğrenim gören öğrencilerimizi girişimciliğe teşvik etmemiz gerekiyor. Çünkü girişimciler ve KOBİ’ler olmadan ekonominin kalkınması da mümkün olmuyor.” cümleleriyle anlattı.
Üretmek için Ostim Teknopark’ta
Gerçekleştirmiş oldukları mühendislik faaliyetleri ile İNDES’i belirli bir noktaya taşıdıklarını belirten Özkan, güçlerinin sahip oldukları mekanik ve elektromekanik tasarım kabiliyetlerinden geldiğini vurguladı. Söz konusu kabiliyetlerini kullanarak kendi ürünlerini geliştirmeyi hedeflediklerine dikkat çeken Özkan, “Ürün sahibi olmak büyük önem arz ediyor ve bu nedenle şirket olarak stratejimizi ürün geliştirmeye yönelik yapılandırmaya karar verdik. Ostim Teknopark’a gelmemizin nedenlerinden biri de budur.” dedi.
Ar-Ge faaliyeti gerçekleştirecek KOBİ’lerin, prototip üretime uygun alanları bulunan ve Ostim içerisinde merkezi bir konumda olan Ostim Teknopark’ta yer almalarını öneren Özkan, “Ostim Teknopark, bünyesinde bulunan tüm firmalarla özveri ile ilgilenen bir kurum. Genel Müdürümüz Dr. Derya Çağlar, tesisimizin alt yapısı ile ilgili konulardan tutun Ar-Ge projelerimizde görüştüğümüz konulara kadar tüm süreçlerimizde bize destek oluyor.” görüşünü paylaştı.
80’e yakın proje tamamladı
Kendi geliştirdikleri 3 farklı ürünleri olduğunu dile getiren Özkan, tüm ürünlerinin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan askeri karakollar ve üs bölgelerinde aktif olarak kullanıldığını ve satışlarının devam ettiğini belirtti.
Özkan, bugüne kadar hayata geçirmiş oldukları projeler hakkında şu bilgileri verdi: “Şu ana kadar 15’e yakın gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge projesi mevcut. Bunların bir kısmını ODTÜ Teknokent Ostim Merkezi’nde tamamladık. Şu anda ise Ostim Teknopark’ta 4 farklı konuda Ar-Ge projesi yürütüyoruz. Ar-Ge projelerimizin yanı sıra kuruluşumuzdan beri kendi sektörlerinde ana yüklenici pozisyonunda olan; ASELSAN, ENERJİSA, ROKETSAN ve TUSAŞ gibi firmalarla küçük ve büyük ölçekli 80’e yakın proje tamamladık.”
“Satış tecrübesi olan Ar-Ge firmasıyız”
İNDES’in satış tecrübesine sahip bir firma olduğuna değinen Özkan, “Biz tasarlayıp, Ar-Ge faaliyetini gerçekleştirip işimiz bitti demiyoruz. Geliştirdiğimiz ürünleri prototip imalat sürecinin ardından seri üretime yönelik olarak kalifikasyon amaçlı yoğun test programlarına tabi tutuyor ve son olarak da satışını gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla satış tecrübesi olan bir firmayız. Hali hazırda geliştirdiğimiz bütün ürünler aktif satışı devam eden, hatta bakım onarım faaliyetlerini de gerçekleştirdiğimiz ürünler diyebilirim. Mevcut ürünlerimizin yanlarına yeni ürünler eklemek ve ürün ailesi geliştirmek amacıyla çalışmalarımıza sürekli olarak devam ediyoruz.” açıklamasında bulundu.
Enerjide kazandığı tecrübeyi savunmada uyguluyor
Faaliyet gösterdikleri ve odaklandıkları sektörlerin savunma ve enerji alanında olduğunu belirten Özkan, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) ve OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi’ne (OSTİMENERJİK) üye olduklarını belirterek, Ostim Teknopark’ta yer almalarıyla birlikte kümelenmelerde daha aktif rol almayı planladıklarının altını çizerek sözlerine şu şekilde devam etti:
“Yenilenebilir enerji üretim ve depolama sistemlerini geliştirme çalışmaları sırasında kazandığımız tecrübeyi, savunma sanayiinde ihtiyaç duyulan çeşitli uygulamalara yönelik olarak kurguluyor ve yenilikçi ürünler geliştiriyoruz. Çoğu zaman kamera sistemlerini, radar sistemlerini ve/veya silah sistemlerini kendi çözümlerimiz içerisine entegre ediyor ve depoladığımız enerjiyi bu sistemleri beslemede kullanıyoruz.”
“Her türlü ihtiyacımızı OSTİM’den karşılıyoruz”
Girişimcilik hikayelerinin ODTÜ Teknokent Ostim Merkezi’nde başladığını anlatan Özkan, OSTİM’i tercih etmelerinin sebeplerini şöyle açıkladı: “Biz sanayinin içerisinde olmak isteyen bir firmayız. Her türlü ihtiyacımızı OSTİM ekosistemini kullanarak karşılayabiliyoruz. OSTİM’de güzel bir söylem var; ‘OSTİM benim fabrikam’, kuşkusuz öyle. İNDES’de çoğu zaman geliştirmeyi hedeflediğimiz ürünlerin tasarımını, analizini, kalifikasyon testlerini, montaj ve entegrasyon faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Talaşlı imalat, sac kaynak, kesim, büküm, kaplama, boya, serigrafi, etiketleme gibi aklınıza gelebilecek her türlü mekanik imalat süreçlerini genellikle OSTİM’de yerleşik alt yüklenicilerimizle beraber sürdürüyoruz. Saydığım alanlarda imalat kabiliyetlerine sahip firmaları OSTİM ekosistemi içerisinde rahatlıkla buluyor ve doğru fiyatlarla tedarik etmenin mümkün olduğunu görüyoruz. Özetle ürün geliştirme sürecimiz şu şekilde işliyor; biz tasarımı yaparız, OSTİM’deki alt yüklenici firmalarımızda imalatı yapar, son olarak kendi tesislerimizde montaj entegrasyon ve test faaliyetlerini gerçekleştirip ürün üzerine akıl entegre ederiz.”
OSTİM Teknik Üniversitesi yatırımlarımızı tetikliyor
OSTİM Teknik Üniversitesi ile yan yana olmanın kendileri için avantaj olduğunu kaydeden Özkan, “OSTİM Teknik Üniversitesi’nin yanımızda olması bizim yatırımlarımızı daha da tetikliyor.” görüşünü paylaştı. Özkan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Artık faaliyet gösterdiğimiz alanlarda karşılaştığımız problemleri danışabileceğimiz ve birlikte çözüm üreterek süreçlerimizi hızlandırabileceğimiz öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz mevcut. Öğrencilerimiz yetişirken bizlerle iç içe olacak. Onlara uzun ve kısa dönem olmak üzere iki farklı nitelikte staj olanağı sağlayacağız. Böylelikle mezun olduklarında bize rahatlıkla adapte olabilen ve en kısa sürede süreçlerimizi güçlendiren nitelikli insan kaynağını geliştirmeyi hedefliyoruz.”
Girişimci adaylarına tavsiyeler
- Tecrübe kazanmak amacıyla girişimin gerçekleştirileceği faaliyet alanlarında yer alan kurumsal şirketlerde bir süre çalışılmalı.
- 28-30’lu yaşlarda girişimcilik atılımında bulunulmalı.
- KOSGEB ve TÜBİTAK gibi kuruluşların sağladığı girişimcilik destek programları sürekli olarak takip edilmeli.
- Başlangıç sermayesi imkânlarla doğru orantılı olmalı.
- Hedefler ölçeklenebilir ve kademeli olmalı.