Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Yangın Güvenlik Sistemlerini Milli Çözümlerle Geliştiriyor

Yangın güvenlik sistemleri üzerine faaliyet gösteren EMA Sistem, Ar-Ge çalışmalarını OSTİM Teknopark’ta sürdürüyor. Talep odaklı özgün üretimlere imza atan şirketin projelendirdiği sistemlerdeki yerlilik oranı yüzde 99,2. Firma kurucularından Esra Altan, “Sunduğu imkanlar, eğitim faaliyetleri, ihracata yönelik bağlantılar ve eğitimlerle Ostim Teknopark’ın ekosistemi çok güçlü. O yüzden burayı tercih ediyoruz.” dedi.
Ostim Editör
21 Kasım 2019 09:15

EMA Sistem Yangın Güvenlik Sistemleri Mühendislik ve Dış Ticaret, 2012 yılında Mehmet Altan ve Esra Altan tarafından kuruldu. Yangın algılama ve otomatik yangın söndürme sistemleri üzerine faaliyet gösteren firma, Ar-Ge projelerini güçlendirmek için Ostim Teknopark’ı tercih etti. OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi’nin de (OSSA) üyesi olan EMA Sistem, 20 kişiye istihdam sağlarken, Ar-Ge ofisinde 6 mühendisle proje geliştiriyor.

Yerlilik yüzde 99

Firma hakkında bilgi veren Esra Altan, mühendis olan eşinin sektördeki tecrübelerini sistem ve projelendirme boyutunda değerlendirmek istemesinin ardından 2012 yılında şirketi kurarak faaliyete başladıklarını belirtti.

Yangın söndürme ve algılama sistemleri alanında talep odaklı projeler yaptıklarını anlatan Altan, 2014 yılında savunma sanayiine adım attıklarını söyledi. Emniyet Genel Müdürlüğünün zırhlı personel taşıyıcı araçlarına ait yangın söndürme ve algılama sistemlerinin, mekaniğinden elektroniğine kadar projelendirilmesiyle birlikte tüm üretimlerini yaptıklarını kaydeden Altan, “Projelendirdiğimiz sistemlerin yerlilik oranı yüzde 99,2. 2017’de hava araçları üzerinde çalışmaya başladık. 2018’de de TUSAŞ ile görüşerek milli helikopterimiz Gökbey için yangın söndürme sistemini yerlileştirme çalışmalarına yoğunlaştık.” dedi.

“Tüm tasarımlarımız bize ait”

“Otomotiv sektörü, fabrikalar, inşaatlar gibi pek çok alanda yangın algılama ve söndürme sistemi var. Hayatımızın her yerinde yangın söndürme ile ilgili bir şey var.” diyen başarılı girişimci, Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İş Birliği Günleri (ICDDA) 2018’de ilgi odağı olan, zırhlı araçlarda uygulanan yangın söndürme sistemiyle ilgili de şunları aktardı: “Zırhlı araç söndürme sisteminde amacımız; toplumsal bir olayda aracın üzerine atılan yanıcı maddeden dolayı içerideki personeli korumak ve olay yerinden güvenle uzaklaşabilmesini sağlamak. Molotofun ısısından dolayı aracın içi dayanılmayacak kadar yüksek derecelere ulaşıyor.

Aracın üzerindeki söndürmeyi bir yandan da soğutma amacıyla yapıyoruz. Söndürmede en önemli kısım motor bölümü. Aşırı ısınmadan ya da atılan maddenin motora sızmasından dolayı aniden yangın oluşup o aracı durdurabilir, oradan uzaklaşmasına engel olur. Söndürme sistemlerimizi özgün tasarım olarak üretiyoruz. Tüm tasarımlar firmamıza aittir. Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) veri tabanına kayıtlı bir firmayız. Kendi tasarımlarımızı yapıp imal ediyoruz.”

“Ostim Teknopark bizim için avantajlı”

Ar-Ge projelerine 2018 yılı Aralık ayından bu yana Ostim Teknopark’ta devam ettiklerini dile getiren Esra Altan, tercih sebeplerini, “OSSA’ya üye olan bir firmayız. Dolayısıyla Ostim Teknopark’ta bizim için daha anlamlı ve avantajlı konumda. Hem Genel Müdür Dr. Derya Çağlar’ın deneyimlerinden, hem de ekibin çalışmasındaki hassasiyetten dolayı burayı tercih ettik. Sunduğu imkanlar, eğitim faaliyetleri, ihracata yönelik bağlantılar ve eğitimlerle Ostim Teknopark’ın ekosistemi çok güçlü. O yüzden burayı tercih ediyoruz.” sözleriyle vurguladı.

“Tüm firmalar ICDDA’e katılmalı”

OSSA’ya üye olmanın avantajlarından da bahseden Esra Altan, “Bir elin nesi var, iki elin sesi var. Biz küme halinde olduğumuz zaman, farklı savunma firmaları ilk olarak birbirlerinden destek alıyor. Bir ihtiyacım olduğunda küme içindeki şirkete ulaşabiliyor, destek alabiliyorum ya da ben ona destek olabiliyorum.” dedi.

ICDDA 2018 etkinliğine katıldıklarını ve önemli iş birliklerine kapı araladıklarını anımsatan Altan, “ICDDA’de ekibin yaptığı çalışmalar müthişti. Bize ikili iş görüşmelerini kendi standımızda sağladı. Yurt dışından birçok ateşe, elçi ve askeri kurumlarla görüşme fırsatı yakaladık. Sistemlerimizi tanıtma avantajı yaşadık. Sadece yurt dışında değil, yurt içinde de aynı şekilde. Bizim için çok avantajlı ve olumlu geçti. Yeni pazarlar ve müşteriler kazanma şansımız oldu. Tüm firmalara ICDDA’e katılmalarını tavsiye ediyoruz. ICDDA kaçırılmaması gereken bir organizasyon.” görüşünü paylaştı.

Otobüs yangınlarına önlem

EMA Sistem, son yıllarda artan ve hayati tehlikeleri beraberinde getiren yolcu otobüsü yangınlarına yönelik söndürme sistemi geliştirdi. Esra Altan, 2018 yılında Ankara Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı’nın mentörlüğünde yolcu otobüsü yangın söndürme sistemlerinin çalışmasına başladıklarını ifade ederek, 2019 Temmuz ayında tamamladıklarını belirterek, “Belgelendirme ve test sürecindeyiz. Yakın zamanda ilk sistemimizi araçlardan birine uygulayacağız.” dedi.

EMA Sistem kurucusu, yolcu otobüslerinde oluşan yangınların sebepleri üzerine araştırma yaptıklarını, gelişen teknolojiyle otobüslerde elektrik sarfiyatının fazlalaştığının altını çizdi.  Elektrik prizleri, televizyonlar, wifi, klima sistemi gibi donanımların elektrik enerjisine çok fazla ihtiyaç duyduğuna ve bunun da yangınlara sebep olabildiğine dikkat çeken Esra Altan, genellikle yangının ilk başlama noktasının çay ve kahve makinesinin bulunduğu dar alanın aşırı ısınmasından kaynaklandığını ifade etti.

Altan, tasarladıkları sistemin çalışma prensipleri hakkında, “Otobüste söndürme alanı yaptığımız bölgeler bellidir. Birincisi, kahve makinesi. Özel bir bölgede olduğu için o kısma özel bir sensör vasıtasıyla bir algılama ve söndürme sistemi oluşturduk. Onun dışında aracın lastik, motor ve kargo bölgesi için söndürme işlemi yapıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Yangın söndürme sisteminin yanı sıra personelin de eğitilmesi gerektiğinin altını çizen Esra Altan, şu uyarıları yaptı: “Hepimiz insanız bir yangın anında panikleyebiliyoruz. Otobüsün kapıları da maalesef üzerindeki elektronik yükünden dolayı kendini kilitliyor. O panikle şoför ya da muavin sadece ön kapıyı açıp dışarı çıkıyor, yolcuların tahliyesi unutulabiliyor.”

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.