Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Arıların Şifası Bu 'Kit'te Saklı

Arılara deva olan proje seri üretime OSTİM’de geçecek.
Ostim Editör
11 Aralık 2014 16:28

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve ODTÜ Teknokent’in işbirliğinde 10.’su düzenlenen YFYİ yarışmasında bu yıl da birbirinden ilginç ve gelecek vaad eden projeler yarıştı.

Yarışmanın Genel Kategori kapsamındaki OSTİM ABD Kampı Özel Ödülü, kadın girişimcilerden oluşan 2C ekibine verildi. Arılarda görülen Amerikan Yavru Çürüklüğü hastalığı için geliştirdiği “AFB Kit” projesiyle Elginkan Vakfı 100 bin TL’lik büyük ödülünü de alan ekip, kitleri OSTİM’de üretmeyi planlıyor.

Arılar için en tehlikeli hastalıklardan biri olan Amerikan Yavru Çürüklüğü’ne çözüm üreten ekip, projeleri ve gelecek planlarına ilişkin sorularımızı yanıtladı.

2C Grubu’nu tanıyabilir miyiz?
Ceren Can, 2C Biyoteknoloji şirketinde kurucu genel müdür olarak çalışmaktadır. Hacettepe Biyoloji öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü’nde Temel Biyoteknoloji alanında yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Pelin Kolçak; AFB Kit projesinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde yer almaktadır. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Temel Biyoteknoloji alanında yüksek lisans çalışmalarını sürdürmektedir. Pelin Sermikli ise lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra yüksek lisans eğitimine Biyoteknoloji Enstitüsü’nde başlamıştır. AFB kit projesinde laboratuvar çalışmalarında yer almaktadır.

Projenizi, fikri sürecin başlangıcından itibaren anlatabilir misiniz?
2013 yılında Ceren Can’ın geçirdiği mide rahatsızlığını bal ile yenmesi sonucunda arıların, insan hayatındaki önemini farketmesini sağlamıştır. Arılar ve bal üzerinde çeşitli araştırmalar yapması neticesinde arı kayıplarının insanlar ve ekosistem için büyük bir problem olduğu, bu problemde en büyük payın da arı hastalıklarından kaynaklandığı öğrenilmiştir. Arı hastalıkları içerisinde ise en tehlikeli hastalığın Amerikan Yavru Çürüklüğü olması ve yakılarak imhası zorunlu bir hastalık olması bu hastalık üzerinde bir çalışma yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.

Yapılan araştırmalar sonucunda iş fikrimiz neticesinde geliştirdiğimiz Amerikan Yavru Çürüklüğü Teşhis ve Tedavi Kiti’nin pazarda ilk olması, ikame veya rakip ürünün olmaması, ihraç değerinin yüksek olması fikrimizin ticarileştirmesini hızlandırmıştır. Bu kapsamda 2014 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteği ile 2C Biyoteknoloji şirketi kurulmuştur.

Bundan sonraki aşamada 2C’yi neler bekliyor?
YFYİ yarışmasında genel kategoride almış olduğumuz ödüller ile Ar-Ge süreçlerini hızlandırmayı ve organizasyon yapımızı genişletmeyi planlıyoruz. Ayrıca uluslararası patent değerine sahip ürünlerimiz olduğu için en kısa sürede patentlerin alınması hedeflenmektedir. 2015 yılı içerisinde kitlerin üretimi için OSTİM’de yer alacağımızı da belirtmek isteriz.

Ticarileşmeye geçişi nasıl sağlayacaksınız?
OSTİM’den almış olduğumuz desteğin ticarileştirme süreçlerimize katkısının çok büyük olacağını düşünmekteyiz. Silikon Vadisinde gerçekleştireceğimiz görüşmelerin teknoloji ticarileştirme konusunda bizlere yön vereceğine inanıyoruz. Ülkemiz sanayisinin kalbi niteliğindeki OSTİM’in, ticarileştirme konusunda bizlere sağlayacağı destekler sayesinde geçişi hızlı bir şekilde tamamlamayı planlıyoruz.
Amerikan Yavru Çürüklüğü Teşhis ve Tedavi Kiti (AFB Kit) prototipinin 2015 yılı birinci çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır. Prototip testlerinin tamamlanması sonucunda ürün satışı için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izin ve belgeler alınacaktır. 2015 yılı ikinci yarısında AFB Kit piyasaya çıkarılmış olacaktır.

OSTİM’in desteği hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Öncelikle OSTİM’e YFYİ yarışmasına katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz. OSTİM’in orta gelir tuzağından çıkmamızı sağlayacak girişimciliğe ve ileri teknolojiye vermiş olduğu desteğin diğer organize sanayi bölgelerine örnek olmasını diliyoruz.

OSTİM’in bizlere sağlamış olduğu destek ile girişimciliğin ve teknolojinin merkezi Silikon Vadisi’nde deneyimli bilim adamlarıyla ve yatırımcılarla tanışma fırsatını yakalamak bizim için çok büyük bir şans olacaktır. Amacımız Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığı Teşhis ve Tedavi Kiti projemizi yatırımcılara, yapmış olduğumuz çalışmalar ile en iyi şekilde aktarmak ve desteklerini sağlamak olacaktır.

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ
 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.