“Ostim’in Desteği Bizim İçin Önemli Motivasyon”
“Yeni Fikirler Yeni İşler” yarışmasının 2012 Finali’nde OSTİM Özel Ödülü’nü alan Esat Kaan Kuban ve Okan Vapurluoğlu projeleriyle ilgili sorularımızı yanıtladı. ODTÜ mezunu olan ikili, “RDCS” projesi ile implant cerrahisi alanında farklı ve pratik bir metod sunuyor. Genç mühendisler, imalat ve ARGE arasında köprü kurması açısından OSTİM’in verdiği desteğin önemine işaret ediyor.
Esat Kaan Kuban – Bilgisayar Mühendisi
Projenizin oluşum sürecini anlatır mısınız?
Biz Grup OE olarak Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması’nda OSTİM Özel Ödülü’nü kazandık. Bunun sevinci ve heyecanı içindeyiz. Tek günlük bir aktiviteyle ödüller teslim edilmiş olsa bile bu, yaklaşık bir yıllık uzun bir süreçti. Bir yıllık süreç de aslında tam bizim fikrimizin başlama ve olgunlaşma kısmına denk geliyordu. Aslında yarışmanın ve ödül motivasyonlarının, fikrimizin olgunluğa erişmesinde etkisi çok büyük oldu. “Buradaki emek nedir?” diye bakacak olursak; projemizle çok önemli bir soruna, ilk kez yerli üretimi de işin içine katarak, Türk mühendislerinin yapabileceği çok güzel bir çözüm bulmuş olduk. Çözümümüz şu an prototiplendirme aşamasında. Bundan sonra almış olduğumuz ödülle birlikte, işi doğrulama ve prototiplendirme çalışmaları devam edecek. Özellikle manuel çözümümüz için, piyasaya hızlı bir giriş yapabilmek amacıyla 2013 Mayıs ayı gibi lansman hedefimiz var. Birinci önceliğimiz bu lansmana yetişmek. Daha sonra ise manuel çözümün belli bir müşteri portföyü kazanması ve kendine özgü bir gelir kalemi oluşturmasının ardından daha ARGE yoğun olan robotik çözümümüze ağırlık vermeye başlayacağız.
Yarışmadan önce bu proje şekillenmiş miydi?
Şöyle gerçekleşti: Bizim kafamızda soruna yönelik bir çözümümüz vardı. Fakat Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması projenin gelişmesinde ve olgunlaşmasında çok büyük önem arz etti. Yarışmanın bize atadığı koçumuz, özellikle finansal yöndeki açıklarımıza merhem oldu. Akademik danışmanımız, ürünlerimizi sunduğumuz dental implantoloji alanında bize bazı kapılar açtı. Onun dışında jürinin geri bildirimleri, fikrimizin bu boyuta gelmesinde büyük bir önem arz ediyor. Yarışmanın fikrimize olan katkısı yadsınamaz.
Finansal geri dönüş süresi ne şekilde hesaplandı?
Bizim güçlü yönlerimizden biri de buydu. Manuel implant sistemini hızlı bir şekilde piyasaya sürüp, oradan gelir elde edilmeye başlanacağı için geri dönüşünü 18 ayda sağlayan bir iş planı oluşturduk. Aslına bakarsanız bu kadar teknolojik ve ARGE yoğun işlerde gayet kısa bir süreç. Bundan sonraki ihtiyacımızı da karşılayarak, hedeflediğimiz yatırımı 18 ayda geri dönüştürmeyi planlıyoruz.
Sisteminin yurtdışına açılım süreci nasıl olacak?
Bu konu zaten düşündüğümüz, ileri hedeflerimizden biri. Çünkü çalışmamız dünya çapında bir soruna çözüm sunmakta. Yurtdışında benzer sistemler çok pahalı. Biz, yerli üretim avantajları, OSTİM’in de desteğiyle birlikte bunu yurtdışında da çok cazip bir ürün haline getirebileceğiz. Yurtdışının bazı regülasyonları var. Onlara da uyumlandırdıktan sonra, dış pazara da çok çabuk sunabileceğimiz bir ürün. Süreç ve maliyet olarak bizim sistemimiz çok daha avantjlı.
Okan Vapurluoğlu – Makine Mühendisi
3 yıla yakın OSTİM’deki ODTÜ Teknokent’teki bir firmada çalıştım. Yaklaşık 6 yıllık bir süreç içerisinde de OSTİM’in içinde çeşitli proje ve üretimlerde yer aldım. OSTİM’in bu konuda destek vermesi hiç şüphesiz girişimcileri ve teknolojik projeleri desteklemesi bizler için çok önemli bir motivasyon. Bir makine mühendisi ve OSTİM’de yıllarını geçirmiş biri olarak böyle bir desteği bekliyordum. Bunun gerçekleşmesi de beni ayrıca mutlu etti ve aradaki manevi bağı biraz daha güçlendirdi.
ARGE yapmak çok zahmetli bir süreç. Çünkü hem insan kaynağı hem de finansal olarak yoğun kaynak ayırmak gerekiyor. Maddi kaynak sağlanabilse de insan kaynağını bulmak gerçekten zor. Asıl üretimin merkezi OSTİM olduğu için; bütün bu ARGE projelerinin aslında gerçeğe dönüşeceği yolda çok önemli bir noktada duruyor. İmalat ve ARGE arasında köprü kurması açısından bu yaklaşımlarını çok olumlu buluyorum.
Ostim Özel Ödülü Alan “RDCS” Projesi
Çözüm sunulan alan, dental implant cerrahisi. İmplant adı verilen yapay diş köklerinin, çene kemiğine doğru konum ve doğru açıda yerleştirilmesi hasta sağlığı açısından çok önemli. Mevcut sistemler ithal olduğundan, geliştirme sürecindeki bazı pahalı ve süreci uzatan adımlarından dolayı günümüzde sık kullanılmıyor. Sunulan çözüm yaklaşımında bu soruna hızlı ve piyasanın ihtiyacı olan; manuel implant kılavuzu olacak bir sistem öngörülüyor. Daha sonra çok daha hassas ve teknolojik olan robotik sistemin piyasaya sunulması hedefleniyor. Proje, implant cerrahisinin çok daha hassas ve pratik yapılabiliyor olmasına imkan sağlıyor.
Manuel ve robotik sistem paralel devam edecek
Projenin manuel sistemi; kolay satın alınabilecek, daha pratik ve tomografi ihtiyacı olmadan, röntgen datasıyla da planlama yapabildiği için Türkiye’nin tomografi cihazı bulunmayan bölgelerini de kapsayan bir çözüm. Manuel ve robotik sistemler birbirlerinin alternatifi değil, destekleyicisi konumunda. Robotik sistemin ise, piyasaya çıktığı zaman teknoloji altyapısı iyi olan klinikler, hastaneler, özel ve kamu kurumları gibi yerlerle buluşturulması amaçlanıyor.